Kibalcicfeatureii

Jedan krater na tamnoj strani meseca, prečnika 91 kilometara, nosi ime Nikolaja (Nikole) Kibalčića (1853 – 1881). Ima u tome neke simbolike, jer su se u njemu sreli naučnik i terorista. Svoje jedino naučno delo, koje mu je i donelo slavu pionira raketnog pogona, Kibalčić je napisao u ruskoj tamnici, za 17 dana, dok je čekao na izvršenje smrtne kazne zbog umešanosti u atentat na cara Aleksandra II Romanova. Pošto je pogubljen, njegov spis je više od trideset godina držan u tajnosti, i obelodanjen tek kad su na vlast došli boljševici.

Nikolaj Ivanovič Kibalčič rođen je 19. oktobra 1853. u gradu Koropi, Černigovska oblast, u današnjoj Ukrajini (tada Rusiji). Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a majka štićenica ugledne porodice Siljčevski. Nikolaj je bio najmlađe od njihovo šestoro preživele dece.

Po muškoj liniji, imao je srpske korene. Bio je potomak popa Grigorija Kibalčića, koji je u Srbiji organizovao hajduke i tako navukao na sebe bes Turaka. Pošto se neko vreme krio po zabitima, pop Grigorije je početkom 18. veka sa suprugom i sinom prebegao u Rusiju i naselio se u Černigovskoj oblasti. Čak pet narednih generacija Kibalčića bili su sveštenici. No, bez obzira na to, izgleda da je u Nikolaju nadvladao hajdučki gen.

– Nikola je bio odličan učenik i student. U gimnaziji je bio najbolji đak i već tada govorio engleski, nemački i francuski jezik. Jednako dobro išle su mu i matematika i prirodne nauke. Ali, tu se sreo i sa zabranjenom literaturom, između ostalog i delima radikalnih levičarskih pisaca, koja su na njega ostavila snažan utisak.

Kibalciciii

Nikolaj (Nikola) Kibalčić, pionir kosmonautike i terorista

Inače je od malena bio izuzetno osetljiv na nepravdu. Jednom prilikom, dok je još bio u gimnaziji, ošamario je policajca koji je na ulici tukao nekog starog seljaka. Želeo je da posveti život službi običnom narodu. Zato je posle gimnazije upisao Fakultet železničkog saobraćaja u Sankt Peterburgu, koji je pohađao od 1871. do 1873, a onda je prešao na Medicinsko – hiruršku akademiju od 1873. do 1875, verujući da će više pomoći sirotinji kao lekar – kaže Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva “Ruđer Bošković” i dodaje da je Kibalčić verovatno još tokom studija na Fakultetu železičkog saobraćaja eksperimentisao sa sporo gorućim eksplozivom.

Nikolini snovi o humanom pozivu raspršeni su oktobra 1875, kada je uhapšen zbog posedovanja i deljenja revolucionarne literature, jer je jednom seljaku pozajmio na čitanje zabranjenu priču. Za to delo, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od dva meseca, i to pošto je u ćeliji proveo tri godine čekajući optužnicu! Iz zatvora je izašao kao okoreli revolucionar, i ubrzo se učlanio u terorističku organizaciju “Narodna volja”, radikalnu frakciju pokreta “Zemlja i sloboda”. Bila je to prva organizovana teroristička grupa na prostoru carske Rusije i jedna od prvih u svetu čiji su se članovi izjašnjavali kao teroristi.

– Program “Narodne volje” bio je mešavina demokratskih i socijalističkih reformi, ali uskoro je jedini cilj “narodnovoljaca” postao ubistvo Cara, koji je, po njima, kočio reforme. Kibalčić je imenovan za glavnog tehničara grupe i zadužen za izradu bombi.

Posle nekoliko neuspešnih napada na cara, “narodnovoljaci” su saznali da Aleksandar II svake nedelje sa pratnjom prolazi petrogradskom ulicom Malaja Sadovaja, pored kanala. Odlučili su da tu napadnu. Atentat je izvršen 1. marta 1881. i u njemu su učestvovala trojica bombaša. U prvom udaru, stradalo je nekoliko kozaka iz pratnje, ali Car je ostao nepovređen. Međutim, kada je izašao iz blindirane kočije da pomogne ranjenima, raznela ga je bomba Poljaka Ignaca Hrinjevickog, koji je i sam stradao u eksploziji.  Za manje od mesec dana nakon atentata, uhapšeno je sedam, osam umešanih “narodnovoljaca”, uključujući i Kibalčića – priča Jeličić.

Suđenje je počelo 25. marta i pratila ga je sva evropska štampa. Carski islednici nesumnjivo su bili iskusni ljudi, ali je čak i za njih Kibalčić bio “voćka čudnovata”. Od čoveka kome je pretila smrtna kazna, očekivali su, verovatno, sve drugo, osim da “lomi mozak” oko neke letelice.

KibalciciiKibalcici

1. Umetnički prikaz Kibalčićeve letelice sa ljudskom posadom na raketni pogon (Io9.com)

2. Originalni Kibalčićev crtež ((Io9.com)

 

 

 

 

 

 

– Kibalčić je u samici razradio ideju reaktivnog letećeg aparata koji je pokretao barutni motor čijim se pomeranjem upravljalo letelicom. Do sličnog otkrića u vezi raketnog motora, nešto ranije, došao je i jedan Poljak, ali to ne umanjuje Kibalčićev značaj, jer oni nisu znali jedan za drugog.

Nikolaj je svoj spis predao nadležnima sa molbom da se prosledi Ruskoj akademiji nauka, kako bi naučnici ocenili njegov rad. Ali, u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu mu izašli u susret, smatrajući da bi to dodatno zakomplikovalo suđenje. Tako su Kibalčić i njegovi drugovi obešeni 3. aprila 1881, na Trgu Semenovski, koji je tog dana obezbeđivalo blizu 12.000 policajaca, kozaka i čuvara. Otišli su u smrt tiho i dostojanstveno – kaže naš sagovornik.

KibalcicvKibalčić i njegovi drugovi obešeni su na Trgu Semenovski. Oko vrata su im bile zakačene pločice sa natpisom “ubice cara”

Par dana pre pogubljenja, 31. marta, Nikolaj je poslao poslednje pismo ministru unutrašnjih poslova. Raspitivao se za odgovor ekspertske komisije, nadajući se da će mu u slučaju pozitivne ocene kazna biti odložena dok ne završi projekat i molio za dozvolu da svoju ideju izloži bar pred Državnom komisijom. Nije mu odgovoreno. Između ostalog je zapisao i sledeće: “Dok u zatvoru, nekoliko dana pred svoju smrt, pišem ovaj projekat, verujem u realnost moje ideje, i ta vera me održava, obzirom da se nalazim u veoma teškom stanju, ali ako se moja ideja ispostavi kao ispravna i realna, biću zadovoljan činjenicom da sam napravio veliku uslugu za moju rodnu zemlju i za celo čovečanstvo”.

Posle Kibalčićeve smrti, njegov projekat je zapečaćen i sklonjen u policijsku arhivu. Tu će narednih trideset godina skupljati prašinu, sve do dolaska boljševika na vlast. Tek 1918. njegovi nacrti letelice sa ljudskom posadom objavljeni su u magazinu “Bilo je”, što je dalo osnov za dalja istraživanja.

Kibalciciv

Po Kibalčiću su nazvane ulice i trgovi, štampane su marke i razglednice sa njegovim likom

Na značaj Kibalčićeve teorije i projekta ukazivao je i Konstantin Eduardovič Ciolkovski, teoretičar moderne kosmonautike, koji je inspiraciju za svoj rad nalazio u vizionarskoj literaturi. Vremenom je oko imena i dela mladog revolucionara stvoren svojevrsni kult, koji je svesrdno podržavala država – nekoliko ulica i trgova u Rusiji i Ukrajini nazvani su po Kibalčiću, štampane su poštanske marke sa njegovim likom, a njegova teorija je pominjana i u mnogim sovjetskim naučno – fantastičnim delima.

Petar Blečić

 

Drugi 1. mart

Član terorističke organizacije koja je proistekla iz “Narodne volje” bio je i Aleksandar Uljanov, stariji Lenjinov brat. Inspirisan atentatom na Aleksandra II Romanova, Uljanov je sa nekoliko drugova organizovao atentat na Aleksandra III. Napad je planiran za 1. mart 1887, šestogodišnjicu ubistva Aleksandra II, i u njemu je trebalo da učestvuju takođe trojica bombaša, uključujući i Uljanova. Međutim, policija je pohapsila revolucionare pre nego što su uspeli da plan sprovedu u delo, a Aleksandar je posle suđenja pogubljen.

 

Spas na krvi

Početkom 20. veka, na mestu pogibije cara Aleksandra II, sagrađen je Hram Hristovog vaskrsenja, poznat kao Spas na krvi, jedna od glavnih turističkih atrakcija u Sankt Peterburgu. Istaknuto mesto u hramu zauzima šator dragulja – na četiri stuba od jaspisa podignut je baldahin od gorskog kristala, sa krstom na vrhu – unutar koga se nalazi komad kaldrme sa mesta atentata, isprskan carskom krvlju. Ova crkva je spolja i iznutra ukrašena mozaicima, ukupne površine 7.500 kvadratnih metara, na kojima su radili najpoznatiji ruski majstori tog vremena. To je jedan od najvećih mozaičkih kompleksa na svetu.

 

Krater na Mesecu
Udarni krater Kibalčić, prečnika 91,7 kilometara i dubine 2.883 metra, nalazi se na ekvatorijalnoj oblasti udaljene strane Meseca. Nazvan je u čast ruskog revolucionara, narodnovoljca i pionira raketne tehnologije 1966. godine. Istraživanje udaljene strane Meseca je započeto misijom sovjetske sonde Luna 3, koja je 1959. fotografisala stranu Meseca koja nije vidljiva sa Zemlje. Preletom sonde Zond 3, 1965. godine izvršeno je i mapiranje Mesečeve površine, uključujući i krater Kibalčić, koji se ponovo primećuje i na snimcima sonde Zond 6.

, , , , , , ,
2 thoughts on “Kibalčić na tamnoj strani meseca”
  1. Razumem sliku rakete na vrhu članka, ali zašto američka atlas V, a ne neka ruska poput “semjorke”. Ne uklapa se uz članak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *