savamala-future

Od doba kada je knjaz Miloš Obrenović, uz desnu obalu Save, zamislio da napravi abadžisku čaršiju, pa sve do današnjih dana, beogradsko naselje Savamala, ima tešku i tužnu sudbinu, punu uspona i padova. Polako se razvijajući na plavnom zemljištu, naselje dostiže svoj vrhunac u vreme Luke Ćelovića Trebinjca, koji je od šegrta i kalfe u ovom naselju, vredno radeći i štedeći, vizionarski kupovao slobodne placeve, inicirao ili sam finansirao gradnju velelepnih objekata u delu oko Karađorđeve ulice. Prelepa zdanja, nastala krajem 19 veka, danas su više podsetnik na neka lepa, ali nažalost, i neka ružna, posleratna vremena, kada je ceo ovaj kraj zapušten.

 

Kroz stare fotografije koje će sutra uveče (28. septembar, u 20 časova) biti izložene u galeriji Mikser Hausa, posetioci će moći da se “prošetaju” kroz tu nekadašnju Savsku mahalu. Ovom izložbom slika koje su prikupili starosedeoci, počinje obeležavanje Dana Savamale. Organizatori, Udruženje ljubitelja i starosedelaca Savamale i kulturna organizacija Mikser, najavljuju bogat kulturno-umetnički i zabavni program tokom vikenda.

savamala1savamala2

 

 

 

 

 

 

 

Ovako je bilo nekada: Savamala na fotografijama portala secanja.com i foruma B92

Stvaralaštvo Savamale prikazaće i udruženje Kamena kolonija svojom izložbom mozaika i skulptura u kamenu. Od 21 čas počinje muzički program, i to, za svakoga ponešto – lake note, džez, šlageri i elektronska muzika.

U nedelju program počinje dečjom radionicom od 12 časova, gde će najmlađi učiti da prave bombone, a Mikser kantina se pridružuje proslavi predstavljanjem kulinarskih specijaliteta sa novog menija i to savamalske kobasica od mangulice i smuđa.

savamala3savamala4

 

 

 

 

 

 

 

Dani Savamale održavaju se tokom vikenda, 28-29. septembra

Večernji časovi rezervisani su za filmski program, u okviru kog će biti predstavljeni dokumentarni filmovi o Savamali, a biće i specijalna projekcija filma Slobodana Pešića „Slučaj Harms“ (1987), koji je sniman u savamalskoj lepotici, zgradi Geozavoda.

Pored programa u Mikser Hausu, na obali Save između Starog železničkog i Brankovog mosta, Društvo ljubitelja i starosedelaca Savamale pripremaće riblju čorbu i paprikaš, a predviđeni su i brojni drugi sadržaji za decu i odrasle.

Olivera Radaković

 

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *