“Od čega si, sine?!”: Čudo od deteta, mali “delfin” iz Subotice, obara sve rekorde i sanja o Majklu Felpsu

LeonHemifeat

Tek mu je deset godina i poslednje dve godine na svakom takmičenju zasluži medalju, ali svoj supertalenat u plivanju Leon Hemi iz Subotice pokazao je time što je u svojoj kategoriji oborio čak sedam državnih rekorda za dva meseca.

Ponos Srbije, PK Spartaka, trenera, roditelja i prijatelja, osvajač oko 150 medalja, devet pehara i sedam rekorda, uradio je ono što nikome nije pošlo za rukom 13 godina, koliko je star rekord na 200 metara slobodnim stilom u 25 metara bazenu.

Sve što može da zamisli, Leon ostvari, što je dokazao sa najbrže ispilivanim vremenima u bazenima u Srbiji i Mađarskoj od 25 m, a to su 100 m kraul 1:07.16, 400 m kraul 5:02.06 i 200 miks 2:45.39 i jedan poseban, više od deceniju neoboriv, 2:21,53.

I u bazenima 50 m je isplivao 200 m kraul za rekordnih 2:26.06, 400 m kraul 5:10.29 i 100 m kraul 1:07.82. Ovi sjajni rezultati ostaće zauvek zapisani u istoriji srpskog sporta, a vredni dečak i dalje svakodnevno trenira.

U Leonovom uzrastu, a to je predtakmičarska selekcija, nikada niko za tako kratko vreme nije oborio toliko državnih rekorda. Jedan od najzaslužnijih ljudi koji ga bodre i prate u sportskom razvoju je trener Milan Jovanović.

– Složile su se prosto sve kockice. Leon je talentovano dete koje je ušlo u naš sistem rada. Ako neko radi dobro i temeljno, ako se bori u uslovima u kojima nemamo sve što zaslužujemo, onda to potvrđuje da sreća prati hrabre – kkaže Milan Jovanović.

LeonHemiiŠto se novog rekorda tiče i koliko je to zapavo bilo teško, svedoči trenerova izjava pre ovog značajanog takmičenja.

– Da je lako oboriti taj rekord, ne bi stajao 13 godina. Ali, naglasiću, Leon je isuviše mali da bi nam imperativ bili rekordi. Nismo ništa radili zbog rekorda, niko nije rekao da mora da obori rekord, već on voli i uživa da pliva – rekao je Jovanović krajem decembra prošle godine.

U PK rade na tome da Leonov plivački vek bude dugovečan. To što imaju rekordera im imponuje, ali od njega tek očekuju da se pokaže.

Roditelji ga opisuju kao savesno dete, kome su škola i sport na prvom mestu. Odličan je đak, drugari ga vole jer je uvek fer.

– Izdvojio se u svojoj generaciji uspesima u poslednja dva meseca jer, ipak, on ima samo 10 godina, a drži sedam državnih rekorda. Obaranjem sedmog kompletirao je kraul disciplinu, u svim bazenima, 25 i 50 m – kaže Leonov tata Matija Hemi.

Nikada nije izostao sa treninga, na svakom daje svoj maksimum i vođa je generacije.

– Zbog posvećenosti plivanju ima malo drugačije detinjstvo. Ima ga, ali svakodnevno plivanje iziskuju određene napore. Ušao je u svet ozbiljnih plivača i tako se ponaša. Kada je osvojio prvi rekord, rekao je da je mogao još što govori da je svestan svoje snage i mogućnosti. Mnogo je dobre dece u klubu sa kojima treneri odlično rade i zahvaljujući tome je i Leon dobio mogućnost da dođe do rekorderskog trona – ponosan je Leonov tata.

LeonHemiii

 

Treninzi su teški, ali volim plivanje i znam da samo radom mogu postići rezultate, poručuje mali Leon

 

Mladi “delfin” je 2009. godište, a pliva vremena dece uzrasta 2008, pa čak i 2007.

– Treninzi su teški, ali volim plivanje i znam da samo radom mogu postići rezultate. Svako dete kome se svidi neki sport trebalo bi da trenira. Sport je važan. U početku nisam imao puno volje za svaki trening, ali sada uživam. Osim plivanja, volim skijanje. Dnevno plivam najviše četiri do pet kilometara i volim što sam u klubu u kome se lepo družimo, naročito kada putujemo. Često gledam plivače na Jutubu. Majkl Felps je prestao da pliva, nažalost, ali sam pomislio: mogao bih da postignem to što je on postigao – zaključio je Leon.

Od čega si, sine?

– Često se pitam i u šali mu kažem: Od čega si, sine? Njegov kupaći kostim ne može da izdrži duže od tri meseca, raspadne se jer je Leon non – stop u vodi. Telo mu je stalno u pokretu, u bazenu je više od 15 sati nedeljno i još trenira na suvom, tako da povrede nisu isključene, ali čuva se, pazimo ga. Savestan je i tačno zna u čemu ne treba da pretera. Sam je rekao šta želi da jede, šta mu prija i daje snagu, jelovnik mu je raznovrstan, a svaka kalorija uneta u njegov organizam je zlata vredna i potrošena je u vodi – kaže Matija, Leonov tata.

 

Preuzeto sa: blic.rs, Biljana Vučković

Foto: Biljana Vučković/RAS Srbija, privatna arhiva

Postavite komentar