Mesečna arhiva October 2019

Posela u konaku gospoja Tomanije i gospodara Jevrema

Poselofeat

Poleksija D. Dimitrijević – Stošić

Glavni kulturni život Beograda počeo je da se razvija od 1832. godine, kada je za upravnika varoši Beograda došao rođeni brat kneza Miloša, gospodar Jevrem. To pada u doba, kada počinje u Srbiji da se zavodi moderna organizacija državne vlasti.

Pročitajte više

Kameni krovovi sela Gostuša i tradicionalna priprema hleba zavredili nagradu Saveta Evrope

Gostusafeature

Južne vesti, Ljubomir Filipov

Evropska priča o nasleđu pirotskog sela Gostuša – radionice izrade crepulja i pečenja hleba kao pre 7.000 godina, tradicionalne građevinske tehnike obnove objekata i druge aktivnosti donele su Eleni Vasić Petrović i Fondaciji Arhitekta Aleksandar Radović nagradu Saveta Evrope. Selo na obroncima Stare planine čuveno je po svojim kućama prilikom čije gradnje nije korišćen vezivni materijal, a krovovi su od kamenih ploča...

Pročitajte više

Porodični i društveni život u turskom Beogradu (II deo)

TurskiBgIIfeat

U običnim građanskim porodicama, leti se ručavalo u mutvaku (kuhinji) no ne na stolu nego na sofri. Povrh sofre nameštala se velika bakarna sinija (to je bio kao neki veliki okrugao poslužavnik), a na siniju ređali bi se tanjiri i pribor za jelo, viljuške i kašike. Unaokolo sofre poređalo bi se više jastuka, na kojima se sedelo za vreme obeda. Stolnjaka nije bilo, a ni servieta.

Pročitajte više