Mesečna arhiva November 2013

Ljubica Obrenović – „Srce puno trnja”

ljubica-future

Prva kneginja obnovljene Srbije, Ljubica Obrenović (1785–1843), supruga kneza Miloša Obrenovića, bila je poznata kao izuzetno skromna i odmerena, pravdoljubiva, stroga i samosvesna žena, veliki rodoljub i veoma voljena u narodu. Poznato je, međutim, da je bila i veoma napaćena žena koja je teret bračnih nesuglasica i tragedija nosila dostojanstveno. O njenom bračnom i porodičnom životu, sa posebnim osvrtom na osmoro dece koje je rodila sa knezom Milošem, ali i na vanbračnu decu kneza, njih deset, a možda i više, biće reči na tribini u ponedeljak.

Pročitajte više

Poledica

poledicafeature

Čeda Popović, 1920. godine

Kao što prašina, blato i nečistoća nigde u svetu nisu to što su u Beogradu, tako je i poledica u Beogradu nešto osobito, nešto mimo sveta, — nešto strašno i ubistveno.

A zašto? — Iz prostog razloga što još nijedan predsednik opštine beogradske nije javno ubijen

Pročitajte više

Šapčanin u Kući slavnih

Mijicfeat

Politika, M. Eraković

Šabački maratonac Vojislav Mijić je postao član Međunarodne kuće slavnih vodenih sportova u Fort Loderdejlu na Floridi. To je zapravo muzejska kuća na obali Atlantskog okeana posvećena promociji sportova na vodi: plivanja, vaterpola, skokova u vodu, sinhronizovanom plivanju i maratonskom plivanju. Šapčanin Mijić je jedini plivač iz Srbije u konkurenciji 200 plivača iz celog sveta.

Pročitajte više