Mesečna arhiva October 2013

Tikalov magični svet

tikalo-future

Jedan od najznačajnijih slikara fantastike kod nas, Mihailo Đoković Tikalo posle pune tri decenije izložio je svoje radove u glavnom gradu. Posetioci galerije “Hexalab” u Njegoševoj ulici imaju priliku da do kraja novembra “zavire” u Tikalov jedinstveni, čudesni, imaginarni svet. Izloženo je više od 50 slika i crteža, nastalih u poslednjih dvadesetak godina, a pozajmljeni su iz uglednih privatnih kolekcija.

Pročitajte više

Dvaput obešen

Konopacfeature

Za vreme Prvog svetskog rata u kruševačkoj kasarni „Car Lazar“ obešeno je i streljano na stotine rodoljuba koji su se borili protiv okupatora, a jedna egzekucija izazvala je posebnu pažnju javnosti. O tome je pisao i književnik Vojislav Ilić.

Pročitajte više

Kibalčić na tamnoj strani meseca

Kibalcicfeatureii

Jedan krater na tamnoj strani meseca, prečnika 91 kilometara, nosi ime Nikolaja (Nikole) Kibalčića (1853 – 1881). Ima u tome neke simbolike, jer su se u njemu sreli naučnik i terorista. Svoje jedino naučno delo, koje mu je i donelo slavu pionira raketnog pogona, Kibalčić je napisao u ruskoj tamnici, za 17 dana, dok je čekao na izvršenje smrtne kazne zbog umešanosti u atentat na cara Aleksandra II Romanova. Pošto je pogubljen, njegov spis je više od trideset godina držan u tajnosti, i obelodanjen tek kad su na vlast došli boljševici...

Pročitajte više