Mesečna arhiva September 2013

Srpske dizajnerke u Beču

moda-future

U čuvenom bečkom Muzejskom kvartu će od 11. do 15. septembra moda biti nezaobilazna tema. Više od 80 dizajnera pokazaće svoje kolekcije na 60 modnih revija. Među njima su i dve umetnice iz Srbije, sestre Tijana i Mila Popović iz Novog Sada.

Pročitajte više

Čiji je “ribar” lepši – beogradski ili zagrebački?

ribar-future

Dve istovetne skulpture krase fontane u srpskoj i hrvatskoj prestonici. “Borba čoveka sa zmijom”, ili kako je od milošte skraćeno zovemo samo “ribar”, jedna od najstarijih fontana u Beogradu, nalazi se na Kalemgdanu već više od jednog veka, a zagrebački “brat blizanac” isto toliko dugo stoji na Jezuitskom trgu. Ako ste odmah krenuli da nagađate – ko je koga kopirao, ili čija je skulptura lepša, starija i originalnija – u zamci ste! Obe su originalna dela istog vajara, nastala greškom, zahvaljujući jednoj lažnoj vesti o brodolomu.

Pročitajte više

Crkva ukrašena kuršumima

crkva1-future

U crkvi Ružici na Kalemegdanu, najstarijoj u Beogradu, po mnogo čemu izuzetnoj, svrstanoj čak i u deset najinteresantnijih u svetu, nalazi se i raritet koji se ne može videti ni u jednom pravoslavnom hramu. Mnogo toga je naime, urađeno od oružja, a ukrasi na lusterima su, ništa drugo do – pravi kuršumi. Lusteri, držači za sveće, vaze za cveće i ikona nad portom napravljeni su od praznih čaura, delova mačeva i topova...

Pročitajte više