Mesečna arhiva August 2013

Rame uz rame sa Valterom

Bjeleticfeature

Donedavno je glumac Velimir Bata Živojinović bio jedini Srbin čiji je lik štampan na kineskoj poštanskoj marki, a sada je “rame uz rame” sa Valterom stao i profesor harmonike Miljan Bjeletić.

Pročitajte više

Tito u fokusu

Fnfeature

Jedini poznati tonski snimak Tita dok govori na ruskom jeziku, i to sasvim tečno, zabeležio je kamerom snimatelj „Filmskih novosti“ na moskovskom aerodromu, prilikom Brozove posete Sovjetskom Savezu 1945. godine (slika levo). To je samo delić mahom jedinstvene građe arhiva ove kuće, koju čini više od 15 miliona metara filmske trake na kojoj su snimljeni najznačajniji događaji i ličnosti od 1944. do danas.

Sav taj materijal – filmski zapis celokupne posleratne istorije, nalazi se u bunkeru površine oko 700 metara kvadratnih ispod zgrade „Filmskih novosti“ (FN), u Bulevaru vojvode Mišića.

Pročitajte više

Neobične srpske freske

freskefeature

Među najneobičnije freske po srpskim manastirima i crkvama spadaju „krilata“ Bogorodica, Sveti Hristofor sa životinjskom glavom, „ćelavi Isus“ i Raspeće Hristovo u Visokim Dečanima, na kojoj su, po Erihu fon Denikenu, prikazani svemirski brodovi sa vanzemaljcima.

Pročitajte više