Dnevna arhiva June 2, 2013

Studenti iz Novog Pazara u Beogradu

tribinafeatur

Devedesetak studenata srpske književnost i jezika Državnog univerziteta iz Novog Pazara posetili su Beograd i razgovarali sa velikodostojnicima najvećih verskih zajednica. Na tribini pod nazivom „Susret dobre volje, razumevanja i tolerancije: ka multikulturalnom i međucivilizacijskom dijalogu”, održanoj u prostorijama Islamskog teološkog fakulteta, ovi mladi ljudi postavljali su pitanja o veri, braku, grehu…

Pročitajte više

Đaci koji vole istoriju

eradifeat

Uvreženo mišljenje da su đaci nezainteresovani i da malo znaju pokazalo se kao potpuno netačno, bar kada je u pitanju predmet istorija i kada je reč o učenicima Osnovne škole „Vasa Pelagić“ . Udruženje „Srbinside“ održalo je edukativnu radionicu u ovoj školi, a učesnici radionice, učenici odeljenja sedmo sedam, svojim znanjem, zainteresovanošću i aktivnim učešćem, oduševili su sve prisutne.

Pročitajte više

Španska korida na Tašmajdanu

korida-future

Popodne 2. oktobra 1971. godine, na stadionu „Tašmajdan“ u Beogradu, održana je prava španska korida, prvi i jedini put u nekoj evropskoj državi van Iberijskog poluostrva! Glavna zvezda tog „krvavog spektakla“ bio je Luis Migel Domingin, jedan od najboljih španskih matadora prošlog veka, čije je majstorije opisao Ernest Hemingvej u knjizi „Opasno leto“. Iako više nije bio u punoj snazi, Domingin je u dramatičnoj borbi, sa povređenom rukom, ubio dva bika, za šta je nagrađen parom ušiju, a jednog od njih je, zajedno sa domaćinima, pojeo u Skadarliji! 

Pročitajte više