Mesečna arhiva June 2013

Srpkinja, austrijski izaslanik u Briselu

gordana-future

Za koordinaciju tima za budžetiranje projekata u Evropskom Savetu za nauku i istraživanje u Briselu za program IDEAS (resor nauke i tehnologije) zadužena  je srpkinja dr Gordana Popović, i to, kao izaslanik Austrije. Na programu IDEAS su, inače, angažovani vrhunski naučnici, dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju, a budžet programa je 7,5 milijardi evra i služi za finansiranje visokog naučnog istraživanja. Gordana, profesor na Tehničkom fakultetu u Beču, poreklom iz Negotina, na ovom je poslu u timu od 2010. godine.

Pročitajte više

Filmovi pod okupacijom

Bioskopifeat

Mnogi Beograđani su tokom nemačke okupacije bežali od svakodnevnice u mrak bioskopskih dvorana gde su bar na kratko mogli da se zab(or)ave. Iako je prestonica tada imala tek oko četvrt miliona stanovnika, posećenost bioskopa bila nekoliko puta veća od sadašnje, a najgledaniji film je bio nemačka melodrama „Zlatni grad”, koju je pogledao skoro svaki drugi Beograđanin.

Pročitajte više

Sunce kao lek na Vršačkom bregu

Riklifeature

U Vršcu je na prelazu iz 19. u 20. vek delovalo Drušvo za čuvanje zdravlja i prirodno lečenje, koje je okupljalo pristalice učenja švajcarca Arnolda Riklija, jednog od pionira naturopatije i začetnika banjskog turizma na Bledu. „Riklijaneri“ su odbacivali lečenje lekovima, verujući u isceljujuću moć sunca, vazduha i vode, a deo njihove redovne „terapije“ bio je da razodeveni šetaju Vršačkim bregom, zbog čega su „boli oči“ puritanski nastrojenim sugrađanima.

Pročitajte više