Kategorija Dijaspora

Maštala o Kini, skućila se u Norveškoj

oslo-dragana paulsner

Radila je u kompanijama koje se bave telekomunikacijama, građevinarstvom, ribarstvom, u bolnicama i socijalnim ustanovama, a nije inženjer, menadžer, građevinac…Njen alat je – znanje jezika. Dragana Paulsen je prevodilac. I to, sa kineskog na norveški i obrnuto. Kad zatreba, tu je i maternji – srpski, a povremeno “uključuje” engleski i holandski. Za obične smrtnike, neobična lingvistička kombinacija!

Pročitajte više

Srpkinja, austrijski izaslanik u Briselu

gordana-future

Za koordinaciju tima za budžetiranje projekata u Evropskom Savetu za nauku i istraživanje u Briselu za program IDEAS (resor nauke i tehnologije) zadužena  je srpkinja dr Gordana Popović, i to, kao izaslanik Austrije. Na programu IDEAS su, inače, angažovani vrhunski naučnici, dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju, a budžet programa je 7,5 milijardi evra i služi za finansiranje visokog naučnog istraživanja. Gordana, profesor na Tehničkom fakultetu u Beču, poreklom iz Negotina, na ovom je poslu u timu od 2010. godine.

Pročitajte više

Učiteljica iz Srbije – francuski “Vitez”

Dragana Vojinovic dobija orden

Dragani (Filčić) Vojinović, poreklom iz Prahova, kod Negotina, uručeno je prošle godine jedno od najprestižnijih francuskih priznanja “Vitez u Legiji za Nacionalnu zaslugu Francuske “. Ova četrdesetdvogodišnja Krajinka već devet godina sa velikim uspehom obavlja funkciju potpredsednika opštine Morto u Francuskoj gde kreira socijalnu politiku i vodi sektor obrazovanja.    

Pročitajte više