Kategorija Drugi pišu

MAJKA SVOG NARODA: Omogućila obrazovanje devojčica, kroz zadruge osnaživala žene

SavkaSfeature

U isto vreme kada su se svetske sufražetkinje druge polovine 19. veka borile za pravo glasa, pravo na rad i svojinu, u Srbiji se javljaju prvi znaci pokreta za ženska prava. Po ugledu na feministikinje u Evropi i SAD, koje su mahom udate, ugledne bele žene iz srednje ili više klase čiji uticajni muževi ili očevi odobravaju njihovo delovanje, jedna Novosađanka zalagala se obrazovanje ženske dece.

Istovremeno, ona je i inicijatorka ideje o osnivanju ženskih zadruga sa ciljem da se poboljša položaj žena u društvu i da obrazovanje ne bude više privilegija muškaraca.

Pročitajte više

Zlatiborske sobrašice

Sobrasicefeat

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, u Donjoj Jablanici, sa starim groblјem i sobrašnicama (ili sobrašicama), je spomenik kulture od velikog značaja. Crkva je podignuta 1838. godine. Po predanju, gradili su je „meštani sa jednim majstorom sa Tare“ (postoje indicije da je taj majstor Mitar Udovičić, onaj koji je podigao hram u Dobroselici 1821. godine).

Pročitajte više

I mi imamo roze jezero

Pacirfeature

Osim u Meksiku, Senegalu, Australiji… pravo pravcato roze jezero možete naći i u mestašcu na severu Srbije, Pačiru, koje se nalazi na oko 30 kilometara od Subotice, 90 od Novog Sada i 180 kilometara od Beograda...

Pročitajte više